Pes

Pes
Psi so prve udomačene živali, ki jih je poznal človek in jim upravičeno rečemo človekovi najboljši prijatelji, saj so znani po zaupni naravi in zvestobi. 



PREHRANA
Vsak pes potrebuje ustrezno količino hrane na dan, odvisno od njegove starosti  in velikosti. Za mladiče, so najboljša hrana briketi, kuhana hrana ali mešanica briketov in kuhane hrane, pomembno je, da mladiča na začetku hranimo kot so ga rejeniki. Mladičke je treba hraniti redno in v enakih razmakih. Odraslega psa je najbolje hraniti trikrat na dan v zmernih količinah, prilagojenim tudi gibanju, ki ga pes opravlja.


Dovoljena prehrana: 
mleko in mlečni izdelki, meso, jajca, ribe, koruzni zdrob, testenine, dobro prekuhan riž, zelo 
suh kruh, sadje, zelenjava - razen stročnic, med, olivno olje, kvas



Nedovoljena prehrana: 
stročnice, sladkarije, ostanki hrane, preveč soljena hrana, pikantna, začinjena hrana, svinjsko 
meso, salame, svež kruh

OSKRBA
Odvisno od pasme, vsak kuža potrebuje redno krtačenje in umivanje. Zahtevnejše so pasme z daljšo dlako, tiste s krajšo pa potrebujejo veliko pozornosti le ob menjavi dlake (spomladi in jeseni).

Pri kratkodlakih psih je za nego najbolje uporabiti gumijasto krtačo, rokavico ali krtačo s kratkimi ščetinami, s katerimi odstranimo prah in odpadle ter odmrle dlake.


Pretirano kopanje ni preveč priporočljivo, saj v prekomerni meri lahko psu tudi škoduje. Vendar pri psih z gubami je potrebno gube vsak dan očistiti z vlažno krpo, da preprečimo vnetje kože. (buldog in šarpej)


Pri oskrbi psa, pa je treba omeniti tudi vse kožne parazite, kot so bolhe, garje itd. Proti le tem, pa lahko v trgovinah z živalmi kupimo psom neškodljive strupe, ki na koži ostanejo tudi do 6 mesecev.

TRENING
Kužka je dobro začeti trnirati že v mladih letih, saj je takrat najbolj učljiv. To je pri starosti 2-3 mesece, vendar ne škodi počakati malo dlje. Pravilno ga treniramo tako, da ko nalogo opravi dobro, dobi za to nagrado, kot je briket. Tako bo kuža vedel, da je opravil dobro in če bo delo ponovil bo zopet dobil posladek.


Ni komentarjev: